Drobečková navigace

Proč je elektrické vytápění lepší než teplovodní?

Podlahové topení výrazným způsobem přispívá ke komfortnímu bydlení. Rozhodnete-li se pro podlahové vytápění, nutně se ocitnete před otázkou, zda zvolit vytápění elektrické nebo teplovodní. Elektrická varianta podlahového vytápění je podle nás tou nejlepší volbou a v mnoha ohledech předčí vytápění teplovodní. Seznamte se s důvody, které nás k tomuto stanovisku vedou.

Snadná instalace elektrického vytápění

Výraznou výhodou elektrického vytápění oproti teplovodnímu je snadná a rychlá instalace. Vybudování systému elektrického vytápění je zcela bezproblémové. Lze ho umístit prakticky kamkoli a není potřeba brát ohled na typ místnosti či podklad. Obtíž s teplovodním vytápěním spočívá zejména ve složité instalaci, která se dále komplikuje nutností vybudovat komín, plynové přípojky, sklad paliva atd. Elektrické podlahové vytápění je tedy jednoznačně výhodnější.

Tloušťka podlahy

Podlaha je u teplovodního vytápění vyšší než u elektrického. Větší tloušťka podlahy může představovat problém zejména v případě, kdy je podlahové vytápění instalováno v rámci rekonstrukce, kde jste limitováni daným prostorem. Je pravda, že tlustší podlaha má vyšší akumulační schopnost, ale déle se zahřívá a hůře reaguje na změnu požadované teploty.

Náklady vytápěcích systémů

Další oblast, ve které elektrické podlahové vytápění vítězí nad teplovodním, je výše pořizovacích nákladů. Provozní náklady mohou být v důsledku ceny elektrické energie u elektrické varianty sice vyšší než u teplovodní, ale tento problém vyvstává jen u budov s vysokou mírou tepelné ztráty, takže u novostaveb a všech dobře zateplených domů je elektrické podlahové topení stále tím nejlepším řešením. Elektrické vytápění však může dobře posloužit v rámci lokálního vyhřívání podlah, například v koupelně, i ve starších a nezateplených objektech. Je také důležité připomenout, že při vytápění domu pomocí elektřiny můžete zažádat o zvýhodněnou sazbu, která platí 20 hodin denně pro všechny elektrické spotřebiče. To přináší výraznou úsporu pro váš domácí rozpočet.

Elektrické podlahové vytápění vítězí

Pro zateplený objekt je elektrický způsob vytápění skutečně tou nejlepší volbou. Je výhodný, co se týče potřebné  investice, v rámci rychle reagující a efektivní regulace požadované teploty a v neposlední řadě i z hlediska náročnosti instalace celého systému.

Další rady a tipy