Drobečková navigace

Ušetřete s podlahovým vytápěním

Podlahové vytápění je ekonomický způsob pro vytvoření tepelné pohody v obytných prostorách. Díky podlahovému systému vytápění je možné ve vašem domově docílit příjemného mikroklimatu, které bude příznivě působit na vaše zdraví. Díky nízké provozní teplotě přináší podlahové vytápění také úsporu energie.

Ekonomický způsob vytápění

V porovnání s klasickým vytápěním otopnými tělesy přináší podlahové vytápění výraznou úsporu topných nákladů a to 8 až 10 % úspory topných nákladů ročně. Podlahové topení je zdravotně nezávadné, bezporuchové a oproti klasickým způsobům vytápění je znatelně úspornější.

Aby bylo podlahové vytápění co nejvíce efektivní a úsporné, je nutná jeho pečlivá instalaceprecizní položení vybrané podlahové krytiny. Velice vhodné jsou k tomuto účelu samonivelační anhydritové hmoty, které se rovnoměrně rozlévají po celém povrchu. Tyto hmoty zabrání vzniku dutin a dokonale vyplní prostor kolem trubek podlahového topení. Díky tomu nedochází k tepelným ztrátám v procesu přenosu tepla.

Zdravější teplo

Otázku, zda je či není podlahové vytápění zdravější, si lidé kladli zejména dříve, kdy ještě neměli s podlahovým topením takové zkušenosti a také bylo velmi často instalováno do nezateplených budov, kde kvůli špatné izolaci docházelo k přetápění uvnitř domu. Přesahuje-li teplota podlahy 27 stupňů Celsia, není to pro zdraví prospěšné. Tuto hranici však elektronické podlahové vytápění reguluje pomocí čidla, samoregulace je hlavním znakem a výhodou inteligentního podlahového vytápění.

Dnes je již ověřeno, že ze zdravotního hlediska je prospěšnější sálavé teplo, které zajistí rovnoměrné rozložení teploty v místnosti. Není náhodou, že se podlahový systém vytápění často instaluje do koupelen, kde zajišťuje rychlejší schnutí podlahy a tím zamezuje vzniku plísní a výskytu roztočů. Díky tomu se snižuje pravděpodobnost vzniku alergií.

Podlahovému topení také vzduchem nevíří škodlivý prach, jako je tomu u klasického systému radiátorů. Prach se na navíc na teplé a suché podlahy nelepí a udržovat domácnost v čistotě je snadnější.

 

Další rady a tipy